3D Stisk
Strona główna
Usługi

Ta strona opisuje zdalne sterowanie drukarkami za pomocą trybu WAN lub LAN.

Bambu Studio obsługuje pełne zdalne sterowanie i monitorowanie drukarki za pośrednictwem sieci (WAN/LAN). Oto niektóre z funkcji:

Funkcje:


  • Zdalne drukowanie
    • Wyślij zadanie drukowania do podłączonej drukarki za pośrednictwem sieci.
  • Sterowanie zadaniem drukowania
    • Wyświetla postęp bieżącego zadania drukowania. W każdej chwili możesz rozpocząć, zatrzymać lub wstrzymać bieżące zadanie drukowania, zachowując nad nim pełną kontrolę.
  • Odtwarzanie obrazu na żywo z kamery internetowej
    • Odtwarzaj obraz na żywo z kamery internetowej i zdalnie monitoruj, co w danej chwili robi drukarka.
  • Sterowanie drukarką
    • Sterowanie temperaturą stołu, temperaturą dyszy, poziomem prędkości, włączaniem/wyłączaniem wentylatora, ruchem głowicy narzędziowej wzdłuż osi XYZE, kalibracją drukarki i dostosowywaniem ustawień AMS.
  • Aktualizacja oprogramowania sprzętowego urządzenia
    • Aktualizacja oprogramowania sprzętowego drukarki i AMS za pośrednictwem sieci.
  • Dwa tryby sieciowe
    • Obsługa trybu automatycznego (korzystanie z WAN i LAN w zależności od potrzeb) oraz trybu tylko LAN.

Przygotowanie:


Instalacja wtyczki sieciowej

Wtyczka sieciowa Bambu jest wymagana do korzystania z funkcji zdalnego sterowania i monitorowania w Bambu Studio. Jeśli nie jest zainstalowana, nie można wysłać zadania drukowania przez sieć, a strona „Urządzenie” nie będzie dostępna.

Rejestracja/logowanie

Najpierw musisz zalogować się za pomocą przycisku „Logowanie/Rejestracja” na pierwszej stronie.

Powiązanie drukarki

Jeśli z Twoim kontem nie jest powiązana żadna drukarka, możesz powiązać drukarkę znalezioną w tej samej sieci LAN.

Możemy również powiązać dodatkowe drukarki, wykonując te same kroki.

Jeśli powiązaliśmy więcej niż jedną drukarkę, możemy wybrać inną drukarkę z listy drukarek.

 

Wprowadzenie do głównych funkcji


Zdalne drukowanie

Po zakończeniu cięcia modelu możemy wysłać wynik do drukarki w celu wydrukowania. W oknie dialogowym drukowania możemy wybrać drukarkę, której chcemy użyć, a także wybrać filamenty w AMS.

Sterowanie zadaniem drukowania

Po rozpoczęciu drukowania możemy znaleźć „Postęp drukowania” bieżącego zadania drukowania. Możemy zatrzymać lub wstrzymać / wznowić bieżące zadanie drukowania.

Odtwarzanie obrazu na żywo z kamery internetowej

Niezależnie od tego, czy trwa drukowanie, możemy monitorować drukarkę na karcie „Kamera”.

Sterowanie drukarką

Po wybraniu drukarki możemy użyć elementów sterujących w prawym panelu strony „Urządzenie” do następujących czynności:

  • Ruch w kierunkach X/Y/Z/E
  • Temperatura stołu
  • Temperatura dyszy
  • Lampa
  • Wentylator chłodzący
  • Wentylator chłodzenia części
  • Poziom prędkości

Możemy również użyć opcji drukowania, aby ustawić podczas drukowania następujące opcje:

  • Wykrywanie spaghetti (nieprawidłowo utworzonych warstw)
  • Kontrola pierwszej warstwy
    Klikając przycisk „Kalibracja”, możemy zlecić drukarce wykonanie kalibracji, gdy nie trwa drukowanie.

Możemy ustawić filament AMS za pomocą elementów AMS w prawym panelu strony „Urządzenie”, jeśli filament nie zostanie automatycznie rozpoznany. Możemy również użyć przycisku „Załaduj/Wyładuj”, aby załadować/wyładować filament w AMS.

 

Dwa tryby sieciowe


Bambu Studio obsługuje dwa tryby sieciowe:

  • Tryb automatyczny: Komunikuje się z drukarką za pośrednictwem Internetu i sieci lokalnej w zależności od potrzeb. Plik wydruku zostanie przesłany na serwer w chmurze, aby drukarka mogła pobrać go zdalnie. Ten tryb umożliwia również wznowienie drukowania z historii drukowania w aplikacji Bambu Handy. Wszystkie informacje i pliki są widoczne wyłącznie dla użytkownika, który wysłał zadanie drukowania. Domyślnie pliki wydruków są automatycznie usuwane po 90 dniach od pierwszego drukowania. Użytkownik może usuwać pliki wydruków z chmury pojedynczo z menu historii drukowania w aplikacji Bambu Handy lub automatycznie usunąć wszystkie nowe pliki wydruków, aktywując opcję „Poufne drukowanie” w ustawieniach aplikacji.
  • Tryb LAN: Komunikuje się z drukarką wyłącznie za pośrednictwem sieci lokalnej. W tym trybie żadne informacje dotyczące drukowania ani pliki nie są przesyłane na serwer w chmurze. Jest to bezpieczne rozwiązanie w przypadkach, gdy zawartość wydruku musi być utrzymywana w ścisłej tajemnicy.

Drukarka jest domyślnie ustawiona w trybie automatycznym. Opcję „Tylko LAN” możemy włączyć bezpośrednio na drukarce w menu „Ustawienia sieci”.

Następnie możemy powiązać drukarkę, wprowadzając „Kod dostępu” w aplikacji Studio.

 

 

Oblíbené produkty